Investors
Freemelt får order av Freemelt ONE från ungerskt forskningsinstitut
Nasdaq First North-listade Freemelt – ett deep-tech och green-tech bolag vars banbrytande lösningar skapar nya förutsättningar för snabb tillväxt inom 3D-printing, har fått en order på ett Freemelt ONE-system från Institutet för kärnteknik (ATOMKI) i Ungern för användning för forskning inom kärnmaterialvetenskap. Ordervärdet är cirka MSEK 4,6 med förväntad leverans under tredje kvartalet 2023.
Intresset för kärnkraft har fått förnyat intresse då det är ett sätt att minska koldioxidutsläppen. Vidare har ökad användning av sol- och vindkraft belyst behovet av stabil baskraft såsom kärnkraft för att göra hela energisystemet mer effektivt.
Forskningsmaskinen Freemelt ONE är särskilt lämpad för utveckling av högtemperaturmaterial som används i fusions- och fissionsreaktorer. Till exempel volfram som tål extrema temperaturer och är synnerligen lämplig för att skärma av strålning.
Freemelt ONE är optimerad för materialforskning för att snabbare introducera nya material och produkter i industriella tillämpningar. Att Freemelt ONE-systemet inkluderar en periskopfunktion gör det möjligt att övervaka processen genom att titta in i maskinen medan en komponent tillverkas, en funktion som möjliggörs av den unika Freemelt-teknologin.
Institutet för kärnforskning, ungerska vetenskapsakademin (MTA Atomki) är en av de ledande anläggningarna inom området atom- och kärnfysik i Ungern.
Freemelts VD Daniel Gidlund kommenterar,
”Vi är glada över att samarbetet med MTA Atomki, nu har resulterat i en beställning av vårt Freemelt ONE-system. Vi ser en ökad aktivitet och intresse från energisektorn och denna order är ett viktigt steg och bekräftelse på det värde som Freemelt och 3D-printing tillför forskning av högtemperaturmaterial såsom volfram och dess olika användningsområden.”
Gidlund fortsätter,
”En viktig del av vårt erbjudande är att våra kunder ska kunna utveckla, utvärdera och testa materialprocessen i vår forskningsmaskin Freemelt ONE och när detta är gjort, sömlöst överföra processen till högvolymproduktion i vår industrimaskin eMELT. Vi ser denna nya order som en viktig milstolpe på vår resa att bli en marknadsledande leverantör av 3D-printing-lösningar”
“Freemelt ONE kommer att användas för forskning inom ytvetenskap och topologi, vilket innebär skapande av nya ytstrukturer och kompositmaterial via icke-adiabatisk legering, baserat på möjligheten till en snabbrörlig och kraftfull elektronstråle. Den öppna arkitekturen och den fria parametriseringen av strålens egenskaper gör Freemelt ONE till ett idealiskt verktyg för forskningsändamål”, säger professor Dr. Kalman Vad, Atomki.