Freemelt printar volfram till framtida fusionsreaktorer

Back
(Article only available in Swedish)

Fusionsenergi har ännu inte nått sitt stora genombrott, men trots detta finns det en stor marknad för de experiment som görs världen över. Freemelt har hittat en nisch genom sin metod för att hantera den besvärliga metallen volfram, och i början av februari erhöll Freemelt sin tredje order från UKAEA (United Kingdom Atomic Energy Authority), för att genomföra storskaliga produktionstester av 3D-printade volframplattor till fusionsreaktorer.

Processen Freemelt använder kallas EB-PBF (Electron Beam Powder Bed Fusion). Den bygger bland annat på att det är en elektronstråle och inte en laser som smälter materialet i bolagets 3D-printer.

”Under förra året erhöll vi mer än 20 kommersiella projekt, kunder som betalat för att vi ska hjälpa till att ta fram materialprocesser. 45 % har varit kopplade till energi, och 35-40 % inom försvarsindustrin”, säger Daniel Gidlund, VD på Freemelt.

Av energiprojekten är 90 % inom fusionsområdet. Utöver energiområdet är försvarsindustrin en marknad för volframkomponenter. Freemelt har exempelvis genomfört förstudier med Saab Dynamics om komplexa material till försvarsindustrin. Även medicinteknik är ett stort område för bolaget, där det dock handlar om additiv tillverkning av titan.

Läs hela artikeln hos Ny Teknik här: Bolaget skriver ut volfram till framtida fusionsreaktorer
Läs mer om ordern från UKAEA här: Freemelt erhåller order från UKAEA

 

Back